Communie - Lentefeest

Bekijk fullscreen

Montage 61x200 cm

Communie of lentefeest is het feest ter ere van de wende in het leven, het afscheid van het kind, het voorruitkijken naar de volwassene.
Als fotograaf zie je het kind in de zoeker, maar in je hoofd zie je de toekomstige tiener. Hoe breng je dit in beeld, hoe vang je deze tweespalt in je opname? Dit is de uitdaging.

Het kind dat je waarneemt in de zoeker is echter een exponent, van het moment, met alle achterliggende elementen zoals de familiale omkadering, de beleving van het kind zelf en de verwachtingen van de omgeving van het kind.

Een fotograaf met de nodige levenservaring ziet dit alles figuurlijk in de zoeker van zijn camera verschijnen. Dan moet de ontspanknop op het juiste emotionele moment worden ingedrukt. Het moment van het samenspel van de emoties van het kind en de gevoelsmatige momentervaring van de fotograaf.

De bedoeling van deze reeks is de diversiteit van de kinderen die het wendemoment beleven, in beeld te brengen.

Niet te vergeten dat de ouders meestal hun eigen visie meedelen aan de fotograaf. Punt is dat dit niet altijd gelijkloopt met de eigenheid van het kind op weg naar de tiener.


Techniek: Alle opnames zijn met Pentax apparatuur gemaakt: o.a. Pentax K-1, K-3 en K-5. Gebruikte optiek DA* 16-50mm, DA* 60-250mm, DA 12-24mm en DFA 24-70mm.

Opnameformaat JPEG met neutrale instellingen op de volle lijn - meetmodus matrix - WB automatisch meervoudig - belichtingsprogramma variërend.

Vorige

Volgende